Graz, Salzburg, Großglockner en de chocoladefabriek!

28 juni 2018 - Althofen, Oostenrijk

Lieve allemaal,

En daar is weer een nieuwe blog van mij. De laatste van de maand Juli alweer en dat betekend dat het einde van mijn reis er echt bijna op zit! 8 juli vertrek ik namelijk naar huis en dat is dus dat ik nog 9 hele dagen heb hier in mijn gastgezin. Afgelopen week hebben we weer een behoorlijk drukke week gehad, waarin ik weer een hele boel heb gezien van Oostenrijk.

In mijn laatste blog heb ik verteld wat ik 21 juni in de ochtend en middag had gedaan. Ik verwachte dat er namelijk niet heel veel bijzonders meer ging gebeuren, wat waard was om in mijn blog te vertellen, maar dat gebeurde dus wel. Net nadat ik mijn blog online had gezet was er een hele harde onweersbui. Daardoor hadden wij ook geen wifi meer in huis. Abelina en ik wilde even een filmpje maken van de onweer, maar elke keer zagen we wel het licht van de flits, maar de flits zelf konden we nergens vinden. Nadat we bij alle ramen hebben geprobeerd om een filmpje te maken, dachten we dat de onweer wel achter de bergen was, en we gingen met zijn alle in de keuken zitten, wat we bijna elke avond doen. Als we uit het keuken raam kijken, kijken we uit op de kerk, wat het hoogste punt van ons dorpje is. En ja jullie verwachten het natuurlijk al. Er kwam een hele harde knal en de flits kwam recht op de kerk. Alle klokken gingen luiden, terwijl het 10 voor 9 was en toen wisten we het zeker, de kerk was ingeslagen. Gelukkig was er geen brand, maar het was toch wel even een schrik momentje.

Vrijdag 22 juni moest ik in de ochtend naar school. Om 1 uur was ik uit en ben ik wat spelletjes gaan spelen met Abelina. In de avond was er een diploma uitreiking van een school uit Althofen, waar Abelina en Uta heen gingen. Maar ik had geen puf om mee te gaan en aangezien ik ook niemand kon die op die school zit besloot ik lekker thuis te blijven en heb ik lekker een rustig avondje gehad.

Zaterdag 23 juni zijn we naar Graz geweest. Graz is 2 uurtjes rijden hier vandaan en omdat we rustig aan deden in de ochtend, kwamen we rond een uur of 2 aan. In Graz hadden we voor de laatste keer afgesproken met mijn local coordinator en Katrina, een andere exchange student. We zijn naar een top van een heuvel in Graz gelopen, om wat sightseeings te zien. We hebben weer even wat foto’s gemaakt en lekker wat gedronken op een terrasje op de top van de heuvel en heb ik mijn certificaat gekregen van mijn exchange jaar. De andere exchange studenten hadden deze al eerder gekregen, maar omdat ik toen in Duitsland was kreeg ik die toen. Daarna hebben we gedag gezegd tegen Sonja en Katrina en zijn Abelina, Uta en ik even de stad in gegaan. In de stad was een parade voor mensen die homoseksueel zijn, waardoor er een super leuke feest sfeer was. We hebben even bij de parade gekeken, ijs gegeten en natuurlijk even in wat winkeltjes gegaan en toen was het weer tijd om terug richting Althofen te rijden. Onderweg besloten we om bij een boerderij/restaurant te stoppen om wat traditioneel eten te eten. Het was brood met een plankje met allemaal vleeswaren erop. En wat vooral het bijzondere eraan was, was dat alles wat word gegeten op de boerderij zelf word gemaakt. Is toch wel apart hoor om tussen de koeien te zitten en te realiseren dat ze een paar weken later bij iemand anders op het plankje liggen. Maar het was erg lekker 😊.

Zondag 24 juni was de stop de hoogste berg van Oostenrijk: de  Großglockner. De rit was zo’n 3 uur. op de heen weg hadden we wel een stop, en dat was ook een erg leuke stop. Een vriendin van Abelina had ons namelijk uitgenodigd om te komen brunchen. De brunch was erg lekker en iedereen die er was was heel aardig en grappig, dus dat was een gezellige brunch. Daarna zijn we dus naar de berg gegaan. daar hebben we ook wat foto’s gemaakt. En we hadden ook nog even een beetje geluk, want we hebben 3 marmotten en een heleboel steenbokken gezien. En die zie je niet altijd vertelde mijn gastgezin. We hebben ook nog wat sneeuw gehad en dus natuurlijk ook even een sneeuwbal gemaakt, want dat moet toch wel als je in zomer sneeuw ziet. Daarna zijn we weer naar huis gereden. Onderweg nog even gestopt bij de mac en toen zijn we snel op zoek gegaan naar een plek waar we aardbeien konden plukken. Abelina had namelijk aan een vriend belooft dat we aardbeien kwamen brengen, maar het was ondertussen al half 7 en de meesten spots sluiten om 7 uur. En ja hoor om 2 voor 7 kwamen we aan op een aardbeienveld en na even lief de eigenaar aan te kijken mochten we snel wat aardbeien plukken. Die dus even bij de vriend afgeleverd en toen zijn we naar huis gegaan.

Maandag 25 juni was de laatste grote stop van dit weekend. We gingen namelijk naar de Chocoladefabriek. We zijn samen met Abelina, Francesca, Lara en Silke gegaan en de weg naar de fabriek was even wat langer als we dachten, 3 en een half uur. En ja wat doe je in een chocoladefabriek? Nouja een hele boel chocolade eten, chocomelk drinken en natuurlijk chocolade kopen. En dat was dus ook precies wat we hebben gedaan. Nadat we gevuld waren met zoete chocolade, besloten we dat we een zoute lunch wilde. Dus we hebben nog even een lekkere Wiener schnitzel gegeten en toen zijn we weer richting huis gegaan. Eigenlijk was de planning om nog het een en ander te doen in Klagenfurt, maar Abelina is wagenziek en het chocolade maakte het er natuurlijk ook niet beter op, dus die voelde zich niet lekker. Maar dat vond ik helemaal niet erg, want ik heb lekker een filmpje kunnen kijken.

Dinsdag 25 juni was het weer eens tijd voor school. We hadden lekker tot 1 uur les. Na school zijn Abelina en ik gaan lunchen, spelletjes gaan spelen en toen besloten we dat het tijd was om naar buiten te gaan. We hebben lekker een ijsje gegeten en wat koffie gedronken, bloemen gekocht voor Uta en we zijn even langs Abi haar oma geweest. Toen we thuis kwamen zijn we een film gaan kijken en voorderest heb ik denk ik niets meer gedaan.

Woensdag 26 juni was wel een erg leuke dag. We zijn namelijk naar Salzburg gegaan en daar heb ik de host ouders van Abelina ontmoet. Abelina is namelijk voor ongeveer een jaar in Australie geweest en haar gast ouders waren in Europa. Ze hadden ook nog een ander meisje mee uit Duitsland, die ook een jaar bij hun heeft gewoond. We zijn eerst met zijn allen lekker gaan lunchen. Het was super gezellig en het eten was heel lekker. Daarna wilden we even gaan shoppen. Naja dat wilde de gast vader van Abelina wat wel erg grappig was, aangezien hij de enige man was. Ik heb een Oostenrijk sweater van mijn gastmoeder gekregen waar ik super blij mee was. En toen liepen we langs een winkeltje waar oude foto’s werden gemaakt. De gast vader van Abelina zag dat en die wilde heel graag een foto van ons allemaal. Wat wel erg grappig was, was dat we dit een paar maanden terug ook in Salzburg gedaan hadden, alleen toen waren alleen Abelina en ik in de foto. Nu waren we dus met zijn 6e in de foto en hij is erg leuk geworden. Toen we weer naar buiten liepen begon het te regenen en besloten we dat het tijd was voor koffie, en bij koffie hoort natuurlijk een taartje. We hebben dus lekker een terrasje opgezocht waar we wat hebben gedronken. Toen we klaar waren was het nogsteeds aan het regenen, en we besloten naar en museum te gaan. Het was opzich wel een gaaf museum, maar om stipt 5 uur werden we eruit gezet omdat ze dicht gingen. En toen stonden we dus weer in de regen. Dan maar de paraplu’s op en lekker door de stad lopen. Om half 7 begon het wel heel had te regenen en besloten we om lekker te gaan avond eten. Het eten was erg lekker en gelukkig waren we nog niet uitgepraat, dus het was nog steeds erg gezellig. Na het eten was het tijd om terug te gaan naar de auto’s. We zijn over de liefdes brug gelopen, door een mooi park om toch nog wat sightseeings te zien en toen was het tijd om afscheid te nemen en weer 3 uur naar huis te gaan rijden.

Ondanks dat ik gister super laat thuis was, ging vanmorgen om 6 uur gewoon weer mijn wekker voor school. Maar vandaag hadden we niet normaal school, maar we gingen naar Friesach. In Friesach kregen we een rondleiding van een opa van een jongen uit onze klas. We zijn naar 3 verschillende kerken geweest en hebben wat andere dingen in het dorp gezien. Veel verstond ik niet, dus ik heb vooral lekker met een meisje uit mijn klas gepraat wat erg gezellig was. Om 10 uur waren we al klaar en besloten we om met de klas naar een restaurantje te gaan om lekker wat te eten en drinken. Dat was dus erg gezellig. Daarna ben ik naar een taarten winkel gegaan, waar ze de beste cakjes hebben van Friessach en heb ik even wat cakjes mee genomen voor mijn gast gezin. Toen was het weer tijd om naar huis te gaan. Thuis ben ik gaan lunchen, even wat tv gaan kijken en toen ben ik mijn blog gaan schrijven. En die is dus nu al online, want strakjes ga ik naar Klagenfurt, waar we naar een optreden gaan en even wat spulletjes op moeten halen. Maar ik vertel in mijn volgende blog wel hoe dat was, want ik verwacht dat we vanavond weer best laat thuis komen.

Bedank voor het lezen van mijn blog en weer een fijne week allemaal. Voor mij gaat dat denk ik wel lukken, want over 2 daagjes komen mijn ouders!!

Dikke kus,

Sanne

Weetje: toen we in Salzburg waren kwamen we een kerst winkel tegen en we besloten daar eventjes in te gaan voor de grap. Ik dacht, wie gaat er nou kerst spullen kopen in juni, maar toen ik binnen kwam zag ik dat het  best druk was. En toen ik even op de mensen ging letten, hoorde is dat bijna iedereen Nederlands was. Ik heb nog niet zo veel Nederlanders in Oostenrijk gezien, maar deze winkel was toch wel populair onder de Nederlanders hoor! Nog maar 180 dagen tot kerst!

Maak je reisblog advertentievrij
Ontdek de voordelen van Reislogger Plus.
reislogger.nl/upgrade

Foto’s

5 Reacties

 1. Maureen:
  28 juni 2018
  Veel plezier de laatste week met je vader en moeder. Laat haar maar niet de kerst winkel zien anders is de bus te klein🤣🤣 en kunnen jou spullen niet meer mee. Geniet ervan.
 2. Wilma:
  28 juni 2018
  Ja Sannie!!! De eerste spullen zitten in de koffer! Morgen nog een ochtendje werken en dan gaan we eind van de middag reiden! Op dit moment is Wyatt hier. Ik hoop dat we Abelina ook snel een keer bij ons thuis mogen verwennen, want dat verdient zij wel!! Wat heb je weer een hoop leuke dingen gedaan zeg! Superleuke foto's ook; ik kom plaats tekort in het fotoboek!!! Nou, ik ga nu gezellig met Wyatt uit eten bij Rick, hoe leuk is dat?!!! Doei doei mopp, tot snel! Dikke kus van mij X
 3. Om a:
  28 juni 2018
  Lieve sanne.
  Wat heb jij een mooie week gehad,en nu je laatste week die wordt ook fantastisch want je moeder kan het niet afwachten.Veel plezier met ze allen en tot ZIENS.!!!!Liefs oma
 4. Tante Tonny:
  29 juni 2018
  Hey Sanne zo dat was weer een heel verhaal!! Wel gaaf hoor dat je zoveel leuke dingen meemaak. Ik sta op punt om ff naar de vader en moeder te gaan om ze een fijne vakantie toe te wensen. Jij ook nog veel plezier en geniet nog ff deze laatste paar dagen. Xxx tante Tonny
 5. Marieke:
  30 juni 2018
  Hi Sanne. Wat een drukke week heb je weer gehad! En nu de laatste week voor je weer naar huis komt... Maak er wat moois van en geniet lekker van Papa en Mama ! Tot snel xxx